Brug tanden

Tan Tandartsen

Anne Franklaan 1
1422 HC Uithoorn

0297-569965
info@tan-tandartsen.nl

Schrijf u in als patiënt 


Als een of meerdere tanden in zeer slechte staat verkeren kan het plaatsen van een kunstmatige kroon- of brug een goede keuze zijn. Een kunstmatige kroon is een kapje van keramiek of metaal dat aan een omslepen tand of kies wordt vast gecementeerd. Een brug is een soortgelijke constructie, maar zit vast aan meerdere pijlers.


Een kroon is een soort hoesje wat wordt geplaatst over een bestaande tand of kies. Dit zorgt ervoor dat naast de esthetiek vooral ook de sterkte en duurzaamheid wordt verbeterd. Wanneer een tand of kies ernstig is beschadigd door tandbederf of een grote oude restauratie heeft, wordt het plaatsen van een kroon geadviseerd. Ook wordt er in de meeste gevallen geadviseerd om een kroon te vervaardigen nadat een tand of kies een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan. Hierdoor wordt de kans op onherstelbare fracturen van de tanden of kiezen gereduceerd.


Een brug wordt vervaardigd ter vervanging van één of meerdere tanden en /of kiezen. Niet alleen zorgt dit voor verbetering van de kauwfunctie en esthetiek, het voorkomt ook dat de overige tanden en kiezen scheef gaan staan en /of gaan uitgroeien. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dit zijn omslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op de pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel “dummy” genoemd. Deze bestaat uit één of meerdere kunsttanden die de plaats van de open ruimte komen.


De behandeling verloopt in een aantal stappen. Eerst wordt een deel van de tand of kies omslepen zodat er genoeg ruimte ontstaat om de kroon of brug te maken. Dit gebeurt vaak onder plaatselijke verdoving. Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt zodat later in het tand technisch laboratorium de kroon of brug vervaardigd kan worden. Ook wordt er een beetregistratie gemaakt, dit is nodig om de relatie tussen de boven en onderkaak te bepalen. Daarnaast wordt samen met u een geschikte kleur bepaald voor een zo goed mogelijk esthetisch resultaat. Tijdens het vervaardigen van de kroon in het tand technisch laboratorium krijgt u een tijdelijke voorziening op de omslepen tand of kies in het geval van een kroon, of op de tanden of kiezen in het geval van een brug.