Kunstgebit

Tan Tandartsen

Anne Franklaan 1
1422 HC Uithoorn

0297-569965

Schrijf u in als patiënt 


De volledige prothese van de boven en/of onderkaak dient als vervanging van de tanden en kiezen van de boven en/of onderkaak wanneer er helemaal geen natuurlijke tanden of kiezen meer in de boven en/of onderkaak aanwezig zijn. Ook geeft het kunstgebit ondersteuning aan de wangen en lippen.


Met een gedeeltelijke, of partiële prothese, kan een  frameprothese, of een plaatprothese worden bedoeld. Deze kunstgebitten dienen als een vervanging van één of meer tanden of kiezen. Het biedt een goede oplossing als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug of implantaat vervangen kunnen worden. Het gedeeltelijke kunstgebit is uit de mond te nemen terwijl bruggen en implantaten vastzitten in de mond.


Een frameprothese is gemaakt van metaal en rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen. Op het metalen frame zijn de kunsttanden of kiezen aangebracht. Afhankelijk van het ontwerp is er op het metaal een tandvleeskleurige kusthars aangebracht en rust de frameprothese ook meer of minder op het slijmvlies.


Dit type kunstgebit is gemaakt van tandvleeskleurig kunsthars. Daarin zijn de kunsttanden en kiezen verankerd. De gehele plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond. Afhankelijk van het ontwerp zit de plaatprothese vast aan overgebleven tanden of kiezen.


Een plaatprothese is een goedkoper kunstgebit dan een frameprothese, maar kent dan ook nadelen. Aangezien een plaatprothese geheel op uw tandvlees steunt, is de kans op botresorptie groter. Het bot moet dan namelijk alle kracht veroorzaakt door het kauwen opvangen. Een frameprothese steunt voor een groot deel op uw overgebleven tanden en kiezen, waardoor de natuurlijke tanden en kiezen de kauwkrachten op kunnen vangen en het tandvlees met het onderliggende bot meer wordt ontzien dan bij een plaatprothese. Daarnaast zit een frameprothese over het algemeen vaster dan een plaatprothese en kan een frameprothese dunner worden vervaardigd aangezien metaal sterker is dan kunsthars waardoor het een frameprothese over het algemeen meer comfort biedt dan een plaatprothese.


De eerste weken zult u moeten wennen aan uw nieuwe kunstgebit. U zou het kunnen vergelijken met het dragen van nieuwe schoenen. Wij adviseren om zoveel mogelijk gebruik te maken van uw nieuwe prothese, op deze manier went u het snelst. Het is mogelijk dat er pijnlijke drukplaatsen ontstaan, neem in dat geval contact met de praktijk op, wij zullen er dan direct voor zorgen dat deze pijnlijke plekken worden verholpen. Het is ook mogelijk dat u de eerste dagen wat problemen ondervindt met praten en articuleren. Dit komt omdat uw spieren zich moeten aanpassen aan de vorm van uw kunstgebit. U zult merken dat in de loop van de tijd u volledig gewend bent geraakt aan uw nieuwe gebit en praten en eten geen enkel probleem meer vormen.


U dient de prothese tijdens het slapen uit te doen. Op die manier kan uw tandvlees en kaak rusten en herstellen zonder de druk van uw kunstgebit. Wij adviseren de mond na elke maaltijd met water te spoelen om eventuele achtergebleven etensresten te verwijderen. Ook adviseren wij om dagelijks uw tandvlees, verhemelte en tong met een zachte tandenborstel te poetsen om infecties te voorkomen. In het geval van een partiële prothese dient u uiteraard de overgebleven tanden en/of kiezen ook te poetsen.


Reinig dagelijks uw kunstgebit met een tanden of protheseborstel. Gebruik GEEN tandpasta, dit bevat teveel schurende middelen. Bewaar de prothese tijdens het slapen DROOG, op deze manier kunnen bacteriën minder goed overleven dat wanneer de prothese in een glas water wordt bewaard. Wij raden u aan om uw prothese ongeveer 1x per week in een glas met speciaal reinigingsmiddel te bewaren. Hiermee voorkomt u vorming van tandsteen op uw prothese.


De mond is een dynamische omgeving waarbij het slijmvlies en de kaak continue veranderen. Uw kunstgebit verandert echter niet mee. Wij adviseren u daarom om naar de periodieke controle te blijven komen. Zo kunnen wij de pasvorm van uw prothese beoordelen en uw tandvlees controleren op eventuele afwijkingen. Het kan zijn dat uw prothese na verloop van tijd een nieuwe voering nodig heeft of zelfs geheel vervangen dient te worden.